Mijn ervaring met…De spoed eisende hulp (SEH)

Vorige keer vertelde ik over mijn ervaring met de huisartsenpost, vandaag is het tijd om mijn ervaring te delen over de spoed eisende hulp. Hier heb ik positieve en wat minder positive ervaringen mee.

Mijn ervaring met de spoed eisende hulpDe spoed eisende hulp (SEH), helaas heb ik daar nogal wat ervaringen opgedaan. Ik denk dat iedereen wel eens op de SEH is geweest vanwege een vermoedelijke breuk of iets anders kleins. Vaak kom je dan in een apart gedeelte waar ze de minder erge dingen behandelen zoals een vermoedelijke breuk, open wonden die alleen gehecht hoeven te worden en andere ‘kleiner’ dingen.
Ik lig altijd in het gedeelte waar de zwaardere gevallen liggen, ieder in een aparte kamer zodat je voldoende privacy hebt. Hier vind je mensen die met de ambulance gekomen zijn, mensen met hartproblemen, mensen die echt heel erg ziek zijn enzovoorts.

Als je ervaring met de SEH hebt weet je dat je heel veel geduld moet hebben en je vaak lang moet wachten tot er iets van duidelijkheid is. Soms gaat het snel en ben je met 2 uur weer buiten, maar vaak is de gemiddelde duur 4 uur (vanaf het moment van binnenkomst tot het verlaten van de SEH).

Mijn ervaring met de spoed eisende hulp
Plattegrond spoed eisende hulp Rijnstate ziekenhuis

Wat ik het naarste vind aan de SEH is het feit dat je toch een beetje aan je lot wordt overgelaten. Het is vaak voorgekomen dat ik er kom met extreme pijn en dat ik geen pijnstilling krijg, ook al vraagt men hoe mijn pijnscore is. Gelukkig ken ik ook een hoop keren dat ik wel direct pijnstilling kreeg.
Ook iets waar ik van baal is dat je vrijwel nooit de noodknop krijgt, die hangt ergens achter je aan een muur. En je zult er dus om moeten vragen. Ik gok dat ze dit puur vergeten door de drukte maar ik vind dat hier beter op gelet moet worden, ook wanneer de patient iemand bij zich heeft (wat bij mij altijd het geval is).

Met de ambulance naar de SEH, je verwacht dat je dan wel sneller geholpen wordt, maar zolang jij geen spoedgeval bent zul je net zo lang moeten wachten als ieder ander die geen spoed geval is.
Ik ben 1 keer met de ambulance erheen gebracht, ik had zo veel pijn dat ik niet kon lopen en de HAP (huisartsenpost) heeft toen de ambulance geregeld. Ik had al een morfine injectie gehad maar die deed niks.
Het ambulance personeel zette meteen een infuus en ik kreeg morfine via het infuus, dat werkte gelukkig snel.

Mijn ervaring met de spoed eisende hulp
Hier lag ik op de SEH en had net morfine in mijn infuus gehad, ja daar werd ik stoned van.

Er wordt eigenlijk altijd bloed geprikt en de gemiddelde wachttijd tot de uitslagen bekend zijn is een uur a anderhalf uur. Vaak moet ik ook nog urine inleveren en een foto laten maken van mijn nieren.
En doordat ik inmiddels bekend ben daar laten ze de beslissing betreft opnemen vaak aan mij over, tenzij het echt moet.

Iets nieuws is dat, wanneer je opgenomen wordt, je op de afdeling ‘acute opname’ terecht komt (dit gaat over Rijnstate Arnhem) en hier hebben zij geen verstand van 1 specifiek onderdeel. Ik moet daar vaak enorm strijden om dingen die ik nodig heb. Zodra ik dan eindelijk op de afdeling ‘urologie’ lig dan merk je zoveel verschil, hier weten ze wat nierkolieken zijn en wat er dan nodig is qua pijnstilling.

Op de SEH ken ik inmiddels een hoop van de verpleegkundigen en de arts assistenten van de uroloog zijn mij ook bijna allemaal bekend. Zelfs een aantal mensen van radiologie (waar ze foto’s, scans en echo’s maken) ‘ken’ ik inmiddels.

Mijn ervaring met de spoed eisende hulp
Weer een avondje op de SEH.

Wel bel ik liever meteen de SEH wanneer ik extreme pijn en koorts heb en mij niet goed voel, dan dat ik eerst de HAP (huisartsenpost) moet bellen. Wanneer ik alleen pijn heb dan is de HAP genoeg (heb dan alleen een morfine injectie nodig) maar bij koorts zullen er meer onderzoeken gedaan moeten worden om te kijken welke infectie er nu weer speelt.

Op zich is mijn ervaring met de SEH dus niet heel slecht, het vervelendste is dat je vaak lang moet wachten.

Wat is jouw ervaring met de SEH?

Liefs Amy

Volg je eemslife al op: Facebook || Twitter || Instagram || Bloglovin’ || Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge