Chronisch ziek en positieve dingen (en wat tips)

Vandaag ga ik het hebben over de positieve dingen die chronisch ziek zijn mij gebracht hebben, ook heb ik een aantal tips die iedereen kan toepassen (chronisch ziek of niet). Chronisch ziek zijn is natuurlijk niet leuk, je leven wordt immers negatief beïnvloed en je zult een hoop dingen moet inleveren en/of verliezen.
Maar het heeft mij ook positieve dingen gebracht, lees je mee?

Chronisch ziek en positieve dingenVan negatief naar positief
Van kleins af aan ben ik iemand die negatief in het leven staat, ik ben heel erg gepest, mijn moeder was depressief en lichamelijk en geestelijk weinig aanwezig in het gezin en ik liep al jong bij de psycholoog.
Ik ben een aantal keer ernstig depressief geweest en kon niet genieten van het leven. Maar sinds ik ziek ben ben ik hierin zo veranderd. De eerste jaren van mijn ziek zijn waren niet leuk maar toch kon ik ook positieve dingetjes benoemen, hoewel het wel echt zoeken en nadenken was. Sinds een jaar of 2 kan ik zeggen dat ik grote stappen maak in het positief in het leven staan. Ik heb geleerd te genieten van de kleine fijne dingen, zoals de zon die schijnt, een schoon bed, een schoon huisje, lieve berichtjes op facebook, een dag waarin ik wat meer kan enzovoorts.
Ik heb heus veel dagen dat ik denk, waarom? Mijn bed in kruip en er even helemaal doorheen zit. Maar dan denk ik, morgen is er weer een dag en dan voel ik mij vast beter.

Een depressie ligt bij mij altijd wel op de loer, maar met een stukje ondersteuning door middel van een hele lage dosis antidepressiva en een hoge dosis positiviteit gaat het prima.
Dit is toch wel iets grootst wat ziek zijn mij gebracht heeft. Ik heb veel los moeten laten maar heb wel geleerd te genieten van wat ik wel kan. En ik ben er nog lang niet hoor, ik kan nog zoveel leren, maar de eerste grote stappen zijn wel gezet!

Chronisch ziek en positieve dingenHaddock en Suki
Wanneer ik naast mij kijk en mijn lieve knappe Haddock zie liggen, strak tegen mij aan, dan ben ik ook wel dankbaar voor mijn ziek zijn. Dit klinkt vreemd maar als ik niet ziek was geworden had ik nu, vrij zeker, ook geen hond gehad want dan zou ik fulltime werken, of misschien wel mama. Natuurlijk is werken en mama zijn iets wat ik dolgraag zou willen, maar ik zou Haddock voor geen goud willen missen. En doordat ik thuis kwam te zitten kon ik wel de stap nemen 1 van mijn dromen waar te maken, een mopshondje. De band die ik met hem heb is zo bijzonder en hij is echt mijn steun en toeverlaat.
Ook Suki was niet bij mij geweest als ik niet ziek was geworden, en ook met haar ben ik dolblij. Helemaal omdat zij het prima vind om veel bij mijn ouders te zijn. Ze is omgedoopt tot deelhond en is de ene keer bij mij en de andere keer bij mijn ouders.

Chronisch ziek en positieve dingenDe band met mijn ouders
De band met mijn ouders, met name mijn moeder (De band met mijn vader is altijd goed geweest) is enorm sterk geworden.
Mijn moeder en ik konden niet echt goed met elkaar over weg. Zij was ernstig depressief en was lichamelijk en geestelijk bijna nooit aanwezig in het gezin. De stap om uit huis te gaan was al een goede stap om onze band te verbeteren.
Ook de EMDR die ik gehad heb heeft geholpen vanuit mijn kant. Maar mijn ziek zijn heeft denk ik wel het meeste gedaan. En eerlijk is eerlijk, ik zou niet weten wat ik zonder haar zou moeten. Hoe rot het ook is om op je 27e (bijna 28) nog zo afhankelijk te zijn van je ouders, ben ik ontzettend dankbaar dat mijn moeder (en vader) zoveel voor mij doet. Zij is mijn mantelzorger, gaat mee naar vrijwel elke afspraak, wanneer ik bel dat het niet meer gaat (qua pijn of psychisch) stapt zij direct de auto in om naar mij toe te komen. En zo kan ik wel even doorgaan.
Ook mijn vader staat altijd voor mij klaar, helpt mij waar kan etc.

En er zijn nog een hoop dingen, maar die zie je twee wekelijks terug komen in Lichtpuntjes, dit zijn ook wat grotere maar ook kleinere dingetjes.

Chronisch ziek en positieve dingenTips:
Ik denk dat positiviteit wel heel belangrijk is als je chronisch ziek bent (denk dat het sowieso wel handig is in het leven haha). Wanneer je elke ochtend op staat en al begint te kreunen en steunen dan beïnvloed je jouw dag meteen al negatief. Hoe slecht jij je ook voelt, probeer niet te kreunen en steunen. Zet je kopje thee/koffie, neem de tijd om wakker te worden en verwacht niet van je lijf dat je elke ochtend fit op staat. Wanneer je een beetje wakker bent, ga even naar buiten. Begin de dag met een kort wandelingetje of zomaar even op balkon of in de tuin staan. Frisse lucht is zo belangrijk.
Dankzij mijn honden moet ik wel elke ochtend naar buiten, ze moeten toch plassen. En hoeveel pijn ik ook heb, hoe slecht ik mij ook voel, hoe erg ik ook baal op zo’n moment, het is toch elke keer even lekker om buiten te zijn.
Zie de dag als een dag met nieuwe kansen, of je nu weinig of veel kunt doen, het is allebei goed.

Aan het einde van de dag overdenk je jouw dag even. En focus niet op de negatieve dingen maar de fijne dingen: pijnstilling werkte, de zon scheen, fijne dag op het werk, je huisdier die je een lieve blik geef, een fijn gesprek met iemand, lekker eten enzovoorts. Dit is in het begin best lastig maar je gaat merken dat je steeds bewuster wordt van juist die kleine dingen die zo belangrijk zijn en wij als vanzelfsprekend beschouwen. Niks is vanzelfsprekend.

Hoe denk jij hierover?

Liefs Amy

Lees ook:
Chronisch ziek en relaties
Chronisch ziek en alleen wonen

Volg je eemslife al op: Facebook || Twitter || Instagram || Bloglovin’ || Pinterest

11 thoughts on “Chronisch ziek en positieve dingen (en wat tips)

 1. Chronisch ziek zijn lijkt me wel heel rot, aan de andere kant is het wel chronisch en zul je er na een tijdje wel gewend aan raken. Ermee leren leven en toch proberen er het beste van te maken. Zo denk ik dan, maar misschien onderschat ik het ook wel omdat ik er geen last van heb.

  1. Klopt wel hoor. Je kunt wel als een kasplantje erbij gaan zitten, maar ik kies ervoor om er toch wat van te maken. Het is wel dat vaak de dagen, uren, minuten wisselend zijn, bij mij iig. Gisteren een redelijke dag, pijn was te doen. Vandaag heel veel pijn. Het wisselt maar ondanks dat moet je het accepteren en dan kom je al heel ver. Wel heel moeilijk. Ik kan het sinds anderhalf jaar ongeveer echt accepteren dus ben flink wat jaren bezig geweest maar uiteindelijk lukt het.

 2. Mooi geschreven. De eerste 2 jaar van mijn ziek zijn moest ik echt zoeken naar het positieve, maar sinds ik het afschrijf op mijn blog en een tijdje bij een psycholoog gelopen heb. En er diagnose is gesteld kijk ik het meeste met een positieve kant. En geniet van de leukste en kleinste dingen.

  1. Ja het is echt zoeken he. Ik ben dit jaar 8 jaar ziek en pas sinds anderhalf jaar echt positief bezig met accepteren.
   Fijn he om het van je af te schrijven op je blog!!

 3. Ik was net op zoek naar inspirerende blogs, dus werd blij van jouw blog! :-)
  Bij mij heeft het ook wel een poosje geduurd, maar ik kan nu zeggen dat ik volop geniet van het leven, ondanks mijn beperking/aandoening. Maar besef me ook wel dat het nog kan veranderen, ik ga immers steeds meer achteruit. Als ik nu mensen hoor over ‘genieten van kleine dingen’, dan denk ik: ‘Hell no! Ik ga voor GROOT genieten!’ Dus ik hoop maar dat ik straks genoeg heb bereikt om op terug te kunnen kijken. 😉

  1. Wat een lief berichtje en ik ben het met je eens en doe met je mee: ik ga ook voor groot genieten haha. Ik ga helaas ook achteruit zo jammer. Ik neem zo een kijkje op je blog, leuk!!!
   Het heeft idd even tijd nodig voor het lukt om weer te genieten, je leven wordt zo beïnvloed maar als het dan eindelijk lukt is dat zo fijn!!

 4. Heel erg mooi geschreven! Zelf zit ik nog in de nasleep van een depressie, dus soms, héél soms, lukt het me niet om de positiviteit vast te houden, maar zelfs dan neem ik het niet al te zwaar op. Wat jij ook zegt: morgen is er weer een dag. Verder is dat écht een bijzonder groot voordeel van ziek zijn (hoe gek het ook klinkt): je gaat de kleine en eenvoudige dingen in het leven veel meer waarderen en dat zou ik voor geen goud meer willen missen.
  Marion onlangs geplaatst…CTRL+ALT+DELMy Profile

  1. Wees ook niet te streng voor jezelf. Heb je een dag waarin je down bent, alles zwart ziet etc. Laat het gewoon over je heen komen. Het kan niet altijd positief zijn (helaas)
   En idd je leert echt de kleine dingen zien wanneer je zo ziek bent. Iedereen zou daar mee aan de gang moeten gaan, het maakt het leven een stuk aangenamer.

   Enne jou artikel vandaag, hugggggggg

 5. Wow, wat een mooi artikel zeg. De positiviteit spat er gewoon vanaf. Heerlijk om te lezen. Ik heb het zelf al wel aan je gemerkt de laatste tijd en het komt steeds vaker naar voren. Ook leer ik van jou. Door jou zie ik de dingen vaker positief omdat jij me er op wijst. Dank je wel daarvoor. xxx Mama

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge